Palstalaisen opas
Yleistä
Opas tulee säilyttää ja mökkikaupan yhteydessä luovuttaa uudelle omistajalle. Yhdistyksen sihteeri ylläpitää osoiterekisteriä. Jäsenet ovat velvollisia ilmoittamaan osoitteenmuutokset yhdistykselle ensitilassa. Mökin myynnistä on erilliset ohjeet, ks. Ohjeet mökkikauppoihin.
Tutustu myös huolellisesti ryhmäpuutarha-alueen järjestyssääntöihin ja noudata niitä.
Palstalaisen oppaan voit ladata myös pdf-versiona tulostusta varten. (Huom. pdf-versiota ei ole vielä päivitetty matonpesun osalta, ks. alla kohta "Ranta-alueen tarjonta").
Palstalla on kaksi tärkeää numeroa. Palo- ja pelastuslain vaatima osoitenumero, jonka on oltava näkyvillä mökin tienpuoleisella seinällä.
Tällä numerolla ilmoittaudut talkoisiin. Tämän numeron löydät myös nimesi kohdalta kaikista kansioista, joihin merkitään laskutusta varten käynnit saunassa ja suihkussa, risuaitauksella tai mullan ja hiekan myyntipaikalla. Mukava tapa on pitää myös palstan/mökin numero näkyvillä portilla tai muussa sopivassa paikassa.
Vesi
- yhdistyksen alue on liitetty kaupungin vesijohtoverkkoon. Verkoston pääsulku on Markkuuntien ja Tuomenmarjatien risteyksen läheisyydessä olevassa mittarikaivossa. Vedet palstoille ja yhteisiin vessoihin avataan roudan sulettua ja suljetaan syksyllä kauden päättyessä.
- huhtikuussa avataan kerhotalon päädyssä oleva Pikkaralan vesiosuuskunnan vesipiste, josta saa pohjavettä käyttövedeksi. Tämä vesipiste mahdollistaa myös saunaveden saannin ennen roudan sulamista.
- yhdistys vastaa alueen vesilaitteista, johdoista ja hanoista. Kaikki lisähanat ja lisäliitännät ovat mökkiläisen vastuulla. Palstoilla käytetty vesi sisältyy vuotuiseen jäsenmaksuun.
- Jätevesien käsittelystä palstoilla on ohje alempana.
Sähkö
- sähköliittymä on kunkin mökkiläisen oma irtain, joka on syytä huomioida mökkikauppoja tehdessä
- mökkiläinen maksaa sähkön oman sähkösopimuksensa mukaisesti
WC
- Alueella kaksi yleistä WC-rakennusta. Kullekin mökkiläiselle on määritelty oma WC, jossa on merkkinä mökin numerolla varustettu tappi wc-paperia varten. Mökkikauppojen yhteydessä myyjän on annettava ostajalle WC:n avain ja neuvottava sijainti. Yhdistyksellä ei ole listaa, josta oman WC:n voisi tarkistaa.
- Tarvittavat lisäavaimet tilataan isännän kautta korvausta vastaan.
- Jokaisen WC:tä käyttävän mökkiläisen velvollisuus on huolehtia WC:n siivouksesta ja siisteydestä.
- Kerhotalo Marketan yhteydessä on WC:t, joista löytyy myös lämmin vesi ja alapesusuihkut. Nämä WC:t ovat yöaikaan lukossa.
- Keski-WC:ssä on myös mökkien kemiallisten WC:iden tyhjennyspaikka. Tyhjennettyäsi WC:n muista laskea riittävän suuri määrä (noin 3 ämpärillistä) vettä hajun poistamiseksi sekä jätteen virtaamisen turvaamiseksi.
- Ohje käymäläjätteiden käsittelemiseksi palstoilla löytyy alempana.
Saunat ja suihkut
- Saunat lämpiävät touko- ja syyskuussa keskiviikkona ja lauantaina kello 18–22 ja kesäkuukausina maanantaina, keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina kello 18–23.
- Suihkut ovat käytettävissä päivittäin ovien auki ollessa.
- Sauna- ja suihkukäynnit merkitään pukuhuoneessa oleviin kansioihin tukkimiehen kirjanpidolla laskutusta varten.
Ranta-alueen tarjonta
- Oulujoen rannassa on yhdistyksen oma uimaranta. Rannalla ovat pelastusrengas köysineen sekä pukukopit ja pelastusvene lähimmässä laiturissa.
- Rannan läheisyydestä löytyvät keinut ja hiekkalaatikko.
- Mökkiläisten käytettävissä ovat myös jalkapallomaalit, frisbeegolfkorit, tikkataulut ja tenniskenttä.
- Laiturilla oli mattojen pesupaikka ja rannalla mattojen kuivaustelineet. HUOM! Nykyään mattojen pesu on kiellettyä laiturilla ja joessa. Oulussa ei ole enää mattolaitureita ympäristönsuojelullisista syistä. Matonpesupaikka - Ympäristö ja luonto - Oulun kaupunki (ouka.fi)
- Rannassa on kolme venelaituria, joista yhdistyksen jäsenillä mahdollisuus vuokrata venepaikka.
- Venepaikan vuokrauksesta tulee sopia laiturivastaavan kanssa.
- Kerhotien länsipuolella on yhdistykselle kuuluva peltosarka, josta on mahdollisuus kääntää itselleen lisäkasvimaata.
Kerhotalo
- Marketa-kerhotalossa sijaitsevat saunat ja yhteinen kerhotila keittiöineen. Kerhotalolla myös runsaasti kirjoja ja lehtiä lainattavaksi. Kaikki mökkiläiset ovat tervetulleita kerhotalolla järjestettäviin yhdistyksen tilaisuuksiin.
- Kerhotaloa voivat mökkiläiset vuokrata myös yksityisiin perhejuhliinsa. Vuokrauksesta tulee sopia Marketa-vastaavan kanssa.
Kompostointi ja jätehuolto
- Mökkiläisten toivotaan kompostoivan palstalla mahdollisimman paljon. Muut kuin puutarhajätteet on kompostoitava umpinaiseen kompostoriin.
- Palstalta on mahdollisuus viedä risuja, oksia ym. puutarhajätettä Juolukkapolun varrella sijaitsevaan risuaitaukseen. Puuvartiset jätteet pannaan aitaukseen ja korsijätteet siirtolavalle. Jokainen kottikärryllinen pitää merkitä laatikossa olevaan vihkoon.
- Isommat risumäärät, esim. pensasaidan alasleikkauksien jälkeen tulee mökkiläisen toimittaa suoraan Ruskon jätekeskukseen.
- Yhdistyksellä on vuokrattavana peräkärry.
- Vieraslajien, juurakoiden ja maa-aineksen hävittämisestä on erilliset ohjeet. Niitä voi kysyä isännältä.
- Oulun jätekeskus/Kiertokaari jakaa jokaiseen kotiin keväisin puutarhajätekuponkeja. Yhdistys toivoo Sinun luovuttavan joutilaat kuponkisi yhteiseen käyttöön, jolloin yhdistyksen pitää maksaa vain jätteiden kuljetuksesta. Kupongit voi toimittaa isännälle tai muille toimihenkilöille.
- Yläparkilla on yhdistyksen jäteasema, jossa on erilliset jäteastiat pahville, paperille, lasille, metallille, muoville, sekajätteelle sekä biojäteastia. Jäteaseman peräseinällä on myös hylly, johon voit jättää tavaraa kierrätettäväksi.
- Ongelmajätteet on toimitettava itse Ruskon Kiertokaareen.
Jätevesien ja käymäläjätteen käsittely
Jätevesien määrittely:
Harmaavesi on pesuvesiä keittiöstä ja pesutiloista. Se ei sisällä virtsaa tai ulostetta, eikä muuta käymälässä syntyvää jätettä.
Mustavesi sisältää käymälävesiä.
Suotoneste on kuivakäymälässä kiinteän ulosteen läpi valunutta nestettä.
Eroteltu virtsa on kuivakäymälässä jo istuimessa eroteltua ja erilliseen säiliöön kerättyä.
Markkuun ryhmäpuutarhaa ei ole jätevesiviemäröity siten, että yksittäiset mökit voisivat liittyä viemäriin. Palstoille on vedetty vesijohto, johon liitetään vedet keväisin, kun routa on sulanut. Vedet katkaistaan syksyllä ennen pakkasten tuloa. Vesijohdot tulevat tontille pääsääntöisesti kohtisuoraan lähimmältä tieltä noin puolen metrin syvyydessä.
Kun mökkiin ei tule sisälle paineellista vettä, jätevesien käsittelylle ei ole erillisiä puhdistustehovaatimuksia. Oletuksena on, että palstoilla vain vähäisiä määriä vettä käytetään tiskaamiseen ja ruuan valmistukseen eikä esim. suihkua ole.
Vähäiset harmaat vedet voidaan käsitellä omalla mökkipalstalla imeyttämällä ne maaperään esim. harmaavesisuodattimen tai kivipesän kautta tai käyttää puiden, pensaiden ja puutarhan kasteluun.
Markkuun alueen savimailla imeytys toimii huonosti, koska vettä on maaperässä runsaasti savikerroksiin sitoutuneena ja eri savikerrosten välissä. Pintakasvillisuus pystyy yleensä kuitenkin hyödyntämään vähäiset vesimäärät, eikä vettymishaittoja synny.
Helpoin vaihtoehto harmaiden vesien puhdistukseen on pienen kapasiteetin harmaavesisuodattimen hankkiminen, harmaavesisuodattimen läpi johdetun veden voi laskea ojaan.
Toinen vaihtoehto, kivipesä on maahan kaivettu kuoppa, tilaavuudeltaan noin 1 kuutiometri, joka verhotaan reunoiltaan maanrakennuskankaalla, joka estää hienoaineksen siirtymisen kivipesän sisälle. Kivipesä täytetään esim. 32 mm- 64 mm murskeella. Kivipesän päälle tulee myös tiivis maanrakennuskangas ja sen päälle pintamaa. Vesi johdetaan kivipesään putken kautta, putki kannatta johtaa pesän sisään.
Mustien vedet viedään keski-wc:n tyhjennyskaivoon.
Suotonesteet on helpointa viedä keski-wc:n tyhjennyskaivoon. Suotonesteet voi käyttää lannoitukseen, mutta silloin niitä pitää säilyttää astiassa kaksi vuotta ennen käyttöä.
Eroteltu virtsa sopii laimennettuna - 1 osa virtsaa 3 osaa vettä - käyttää suoraan puiden ja pensaiden lannoitukseen. (Korkean typpipitoisuuden johdosta ei syyslannoitukseen heinäkuun jälkeen).
Kuivakäymäläjäte voidaan kompostoida asianmukaisesti mökkipalstalla. Yhden vuoden jälkikompostointi yleensä riittää ja sen jälkeen valmis multa voidaan käyttää kasvualustana esim. pensasaidoille ja puille.
Kuivakäymälöissä on käytettävä kompostikuiviketta, parasta on turvetta ja havupuun kuorta sisältävä kuivike. Kuivakäymälöissä ei saa käyttää kalkkia, eikä kemikaaleja. Ne estävät bakteeritoimintaa, jonka loppuminen poistaa hajun hetkeksi, mutta samalla myös kompostoitumista hoitavat bakteerit taantuvat. Silloin kompostoituminen hidastuu tai estyy, ja pian haju on vielä pahempi.
Kuivakäymälästä ei saa päästä nesteitä maahan.
Virtsan erottelevia kuivakäymälöitä ei voi suositella, jos virtsaa ei aiota hyödyntää lannoitteena. Virtsan imeyttäminen savikoilla ei onnistu ja aiheuttaa helposti hajuhaittoja.
Pakastava wc:n jätökset biohajoavassa pussissaan on kompostoitava erillisessä kompostorissa tai kuivakäymälässä kuivikkeen kera. Kompostointi vienee 1-2 vuotta riippuen jätteen määrästä ja kompostorista. Valmis multa voidaan käyttää kuten kuivakäymälän tuottama multa. Kompostista ei saa päästä nesteitä maahan.
Ilmoitukset
- Tuomenmarjatiellä ja Marketan seinällä on ilmoitustaulut, joista löytyvät yhdistyksen pysyvät ilmoitukset. Muilla ilmoitustauluilla on ajankohtaisia infoja. Parhaiten ilmoitukset löytyvät Marketan taululta ja Markkuun Facebook-ryhmästä.
-
Ilmoitukset vesi-, WC- ym. vahingoista tehdään puhelimitse suoraan isännälle tai aluehoitajalle.
Talkoot
- Kullakin palstalla on talkootyövelvoite 10 tuntia/kesä. Talkootyön voi tehdä yhdistyksen järjestämissä yhteistalkoissa ja/tai etukäteen sopien talkookoordinaattorin kanssa erillisinä töinä. Jokainen voi osallistua omien taitojensa, kiinnostuksensa ja aikataulujensa mukaan.
- Tekemättömistä talkootunneista veloitetaan syyskokouksessa määritelty hinta.
- Yhdistyksellä on talkooväkeä varten tapaturmavakuutus.
Maksut
- Mökkiläisiltä perittävien maksujen suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous.
Yhteiset alueet
- Yhdistyksellä on yleistä, yhteistä puistoaluetta liki 7 hehtaaria. Tämän alueen hoidosta huolehtii talkooväki ja yhdistyksen palkkaama aluehoitaja.
- Yhteisten alueiden hoito- ja uudistusideoita voidaan käsitelläesimerkiksi talkoiden yhteydessä.
Parkkipaikat
- Alueella on kaksi virallista paikoitusaluetta: ylä- ja alaparkki. Mökeille voi viedä autolla tavaraa, pysäköinti mökkiteillä kielletty. Tavarakuljetuksiin mökeille on parkkipaikoilla käsikärryjä lainattavaksi.
Palstalla eläminen
- Palstat ovat yksityisaluetta, eikä toisten palstalle ole suotavaa mennä ilman tähdellistä asiaa.
- Jokainen saa suunnitella ja toteuttaa palstansa käytön haluamallaan tavalla. Rakentamisesta on erilliset ohjeet.
- Palstat tulee pitää siisteinä ja huomioida, etteivät haitaksi koetut kasvit pääse leviämään naapureiden puolelle.
- Palstaan rajoittuvat tiet ja ojien penkereet on pidettävä siisteinä ja palstaojat toimivina.
- Kotieläimet eivät saa olla vapaina oman palstan ulkopuolella.
- Alueella on hiljaisuus kello 22–7.
- Pyhärauhaa voi kunnioittaa välttämällä polttomoottorikoneiden käyttöä.
- Kukin mökin omistaja vastaa paloturvallisuudestaan. Mökeissä on oltava palovaroitin. Tulisijat hormeineen tulee nuohota määräysten mukaisesti. Yhdistyksen puolesta on tilattu joka kolmas vuosi alueelle nuohooja, jolta mökkiläiset voivat ostaa nuohouksen.
- Mökin vakuuttamista irtaimistoineen suositellaan.
- Palstan hoitoa varten yhdistyksellä on myytävänä multaa, hiekkaa ja kivituhkaa. Multa- ja hiekkakasat ovat keski-WC:n takana ja kivituhka Kerhotien portin luona. Ostetut maa-ainekset merkataan paikalla oleviin kansioihin. Myyntiyksikkö on kottikärrykuorma.
- Asuessasi mökillä voit siirtää Kalevan jaettavaksi Markkuuseen. Yhteislaatikko löytyy Tuomenmarjatien ilmoitustaulun luota.
Viihtyisää oleskelua Markkuun mökkiyhteisössä!