Rakentamisohje

- Päivitetty 13.4.2021

Muistathan, että kaikkeen kiinteään rakentamiseen tarvitaan yhdistyksen hallituksen kirjallinen lupa.

Markkuun Ryhmäpuutarhayhdistys ry, MRPY, on vuokralaisena Oulun kaupungin omistamalla maalla. Vuokralaisena MRPY on velvollinen noudattamaan vuokranantajan ohjeita palstoille rakennettavien kevyiden rakenteiden osalta ja vuokra-alueen hoidosta.

Mökitkin lasketaan tässä ohjeistossa keveisiin rakenteisiin, koska niitä ei ole tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön eikä vakituiseen asumiseen. MRPY vastaa siitä, että alueen kokonaisuuden suunnittelu säilyy puutarhamaisena, erilaisista muoti-ilmiöistä ja voimakkaista uudistamispyrkimyksistä huolimatta.

MRPY on siten velvoitettu antamaan sitovat yleisohjeet yhdistyksen jäsenille (jatkossa vuokralaisten) kevyen rakentamisen ja palstan hoidon osalta sekä valvomaan niiden noudattamista.

Vuonna 2014 Markkuun alue liitettiin osaksi Oulun kaupungin arvokkaita alueita.

Oulun kaupungin rakennusvalvonta ja Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkija on tarkastanut 2021 että tämä ohjeisto on linjassa alueelle kohdistuvien vaatimusten kanssa. Tämän ohjeen lisäksi yhdistyksen hallitus voi antaa vuosittain muita erityisohjeita ja/tai määräyksiä, jotka liittyvät palstan hoitoon, rakentamiseen ja jätevesien käsittelyyn.

Ohjeen tavoitteena on, että alueen luonne ja kokonaisilme pysyvät siistinä ja alkuperäinen siirtolapuutarha-aate ja puutarhamökkiperinne säilyvät nykypäivään sovellettuna ja luovat viihtyisän ja yhtenäisen oleskeluympäristön.

Ohjeiden tarkoituksena on myös estää rakenteista ja niiden käytöstä aiheutuvat haitat ympäristölle ja
naapureille. Tästä syystä myös yksittäisen palstan tulee olla alueen yhtenäisyyttä säilyttävä.

Puutarhan kokonaisilmeen parantamiseksi ja ryhmäpuutarhan asukkaiden viihtyisyyden lisäämiseksi on alueella noudatettava yhteisiä periaatteita rakentamisen suhteen.

Rakentaminen tulee pitää yhtenäisenä, pienimittakaavaisena ja lukumäärältään vähäisenä.

1. Rakentamisen suunnittelu

Kiinnitä erityistä huomioita seuraaviin asioihin:

Kaikessa rakentamisessa on noudatettava ryhmäpuutarhan järjestyssääntöjä.

Ajoneuvoja ei saa pysäköidä puutarhan alueella muualla kuin parkkipaikalla.

Pelastustiet on pidettävä avoimina. Ainoastaan lyhytaikainen pysäyttäminen käytävällä palstan kohdalla kuorman purkamiseksi ja lastaamiseksi on sallittua. Liikuntarajoitteen takia poikkeavaa
pysäköintiä tarvitseva vuokralainen voi sopia asiasta hallituksen kanssa. Muulloin kuin rakentamisen aikana pysäköinti on sallittu ainoastaan merkityille pysäköintipaikoille, tontin viereen pysäköinti on
sallittu vain inva-luvalla.

Sama, mikä koskee ajoneuvojen ja työkoneiden pysäköintiä, koskee myös peräkärryjen, irtolavojen ja muun vastaavan kaluston sälyttämistä. Veneille on tarjolla vuorattavia säilytyspaikkoja.

Varastoinnin on tapahduttava vuokralaisen omalla palstalla, myös rakentamisen jälkeen.

Puutarhan yhteisillä alueilla ei saa varastoida yksittäisen vuokralaisen rakennusmateriaaleja, koneita, työkaluja tai purkujätteitä. Yhteisiä alueita ovat mm. nurmikot, kentät, käytävät ja käytävien levennykset eli käytännössä palstoja lukuun ottamatta kaikki muu MRPY:n vuokra-alueesta.

Varastointiin käytettävissä olevan tilan vähäisyys on vuokralaisen syytä ottaa huomioon jo esim. rakennushanketta suunniteltaessa.

2. Rakentamiseen tarvittavat luvat

Kaikessa rakentamisessa noudatetaan yhdistyksen ja Oulun kaupungin rakennusvalvontaviranomaisen määräyksiä.

Pysyvien rakennusten purkamiseen, muutostöihin tai rakentamiseen tulee vuokralaisen aina ensin hakea MRPY:n hallituksen lupa. Lupahakemuksessa vuokralaisen tulee esittää riittävän tarkasti mitä tehdään, mihin kohtaan palstalla ja milloin suunnitellaan tehtäväksi.

Jos haluat purkaa mökin kokonaan, sen kunnosta on oltava kirjallinen kuntokartoitus, jossa perustellaan miksi rakennusta ei voida korjata vaan se pitää purkaa. Mitkä ovat ne viat, joita ei voi korjata?

Lupahakemuksen liitteeksi tarvitaan:
1. Rakennuspiirustukset (asema-, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset)
2. Piirros rakennelmien sijoittumisesta palstalla (tarvittaessa myös naapurin/naapureiden hyväksyntä sijoitukselle)
3. Alustava toteutusaikataulu

Vapaamuotoiset hakemukset piirustuksineen toimitetaan joko yhdistyksen sähköpostiin markkuu.rpy(at)gmail.com tai yhdistyksen kerhotalo Marketan seinässä olevaan postiluukkuun.

Hallituksen annettua hyväksynnän on vuokralaisen haettava rakennuslupa sähköisesti Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta. Yhdistyksen hallituksen lupa tarvitaan liitteeksi rakennuslupahakemukseen.

Huom! Kaikkien rakennusten (myös vaja, grillikatos tms.) rakentamiseen vuokralainen tarvitsee luvan sekä yhdistyksen hallitukselta että rakennusvalvonnalta, jolta on haettava joko toimenpide- tai rakennuslupa.

Oulun kaupungin sähköistä rakennuslupaa varten tarvittavat asiakirjat:

1. Sähköinen rakennuslupahakemus, linkki löytyy rakennusvalvonnan kotisivuilta.
2. Piirustustiedostot (pääpiirustukset)
3. Rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistukset (Yhdistyksen lupa ja valtakirja hakea lupaa)
4. Pohjatutkimus ja perustamistapalausunto (päärakennusluvan yhteydessä)
5. Pää-, rakennus- ja rakennesuunnittelijan tiedot ja sähköiset suostumukset
6. Rakennustöiden vastaavan työnjohtajan ja KVV-työnjohtajan tiedot ja sähköiset suostumuksett

RAKENNUSLUVAN HAKIJAN ON ILMOITETTAVA YHDISTYKSEN HALLITUKSELLE RAKENNUSVALVONNAN MYÖNTÄMÄSTÄ LUVASTA, SEN KÄYTTÖÖN OTTAMISESTA JA LOPPUKATSELMUKSESTA.

3. Rakentamisaikataulu

Uudisrakennuksen ja pihan on valmistuttava kolmessa vuodessa vuokrasopimuksen tekemisestä. Vuokranantaja (MRPY) voi hakemuksesta pidentää mainittua rakentamisaikaa.

Jos palstalla oleva puutarhamökki osittain tai kokonaan palaa tai muuten tuhoutuu, vuokralaisen on rakennettava tuhoutuneen tilalle entistä vastaava rakennus. Rakennustyö on aloitettava yhden (1) vuoden kuluessa ja loppuunsaatettava kolmessa (3) vuodessa vahinkotapahtumasta.

Vuokranantaja voi hakemuksesta pidentää mainittua rakentamisaikaa. Rakennuslupa pitää hakea myös palaneen tai muuten tuhoutuneen tilalle rakennettavaa rakennusta varten.

Piirustusten täytyy olla alkuperäisen hyväksytyn mökin piirustuksien eli tyyppipiirustuksien mukaiset.

Markkuun mökin tyyppipiirustuksen voit ladata tästä.

4. Palstalle rakennettavat rakennukset

MÖKKI

Mökin sisämitat 5 m x 5 m + terassi varastoineen 2,5 m x 5 m, alkuperäisen tyyppipiirustuksen mukaan.

Vaakatasossa olevien yläikkunoiden kokoa on lupa kasvattaa siten, että enimmäiskorkeus 0,6 m ja leveys 2 x 1,2 m. Ikkunoita saa olla kaksi kappaletta. Ks. tyyppipiirustus.

Lisäksi voi samalle seinälle rakentaa lisäikkunan, jonka enimmäiskoko on 1,2 m x 0,9 m.

Mökissä saa olla ikkunoita vain kahdella sivulla, näin varmistetaan, että kunkin vuokralaisen yksityisyys
säilyy.

Terassin saa lasittaa avattavalla, pystypuitteettomalla liukulasituksella. Terassi voidaan varustaa puukaiteella, jonka korkeus on enintään 700 mm terassin lattiatasosta. Terassin lasittamiseen
tarvitaan vain hallituksen lupa.

Mökkiin saa asennuttaa tulisijan. Siihen tarvitaan rakennusvalvonnan sähköinen lupa. Hakemukseen tulee liittää pääpiirustustiedostot sekä savupiippusuunnitelma. Hankkeeseen tulee nimetä rakennusalan ammattilaiset vastuuhenkilöiksi.

PALSTOILLE TAI MÖKKEIHIN EI SAA RAKENTAA TAI TUODA MINKÄÄNLAISTA SAUNAA TAI PALJUA.



MUUT PALSTAN RAKENNUKSET

Palstalle saa mökin lisäksi rakentaa maksimissaan kaksi vaihtoehtoista pysyvää rakennusta/rakennelmaa.

Varasto voi olla myös ns. valmisvarasto, mutta sen väritys ja materiaalit noudattavat tyyppipiirustusta.

Tulisijan saa asentaa vain mökkiin tai grillikatokseen, ei muihin rakennuksiin.

Hirsi- tai kevythirsirakennuksia ei saa tehdä.

Varasto on rakennettava riittävän etäälle viereisestä palstasta. Sijoitus arvioidaan luvan yhteydessä.


Varasto: Enimmäispinta-ala 7 m², harjakattoinen, enimmäisulkokorkeus 2,5 m. Rakentamiseen tarvitaan rakennusvalvonnan lupa.

Grillikatos: Enimmäispinta-ala 9 m², enimmäisulkokorkeus 3 m, turvaväli muihin rakennuksiin vähintään 4 m. Jos katoksessa on kiinteä tulisija, tarvitaan rakennusvalvonnan lupa. Pelkkään katokseen ei tarvita lupaa.

Huvimaja: Enimmäispinta-ala 9 m², enimmäisulkokorkeus 3 m. Jos huvimaja on umpinainen, tarvitaan rakennusvalvonnan lupa. Jos se on avonainen, lupaa ei tarvita.

Leikkimökki: Enimmäispinta-ala 6 m², enimmäisulkokorkeus 2,5 m, harjakattoinen. Ei tarvita rakennusvalvonnan lupaa.

Kasvihuone: Harjakattoinen, enimmäispinta-ala 6 m2, enimmäisulkokorkeus 2,5 m, vain kasvihuonekäyttöön. Ei tarvita rakennusvalvonnan lupaa.

Pergola: Enimmäispinta-ala 6 m², enimmäisulkokorkeus 2,5 m, ei pysyvää katetta eikä mökin yhteyteen. Ei rakennusvalvonnan lupaa.

Pesukatos: Enimmäispinta-ala 4 m², enimmäisulkokorkeus 2,5 m. Ei rakennusvalvonnan lupaa.

Kesäkeittiö: Enimmäispinta-ala 4 m². Jos kesäkeittiössä ei ole tulisijaa, siihen ei tarvita rakennusvalvonnan lupaa.

Käymälä: Palstalle ei saa rakentaa perinteistä ulkohuussia. Suljetun, kompostoivan käymälän voi rakentaa mökin terassivarastoon tai palstalla olevaan varastorakennukseen. Mökin terassin yhteydessä olevaan varastohuoneeseen voi asentaa pakastavan, polttavan tai kemikaalikäymälän. Kemikaalikäymälän voi tyhjentää Marketantiellä sijaitsevien keskivessojen yhteydessä olevaan tyhjennyspaikkaan. Pakastavan tai polttavan käymälän jätteistä on huolehdittava asianmukaisesti.

MÖKISSÄ JA VARASTOSSA PITÄÄ OLLA VAAKALAUDOITUS.

5. Palsta

Puutarhatontin pinta-alasta vähintään 3/4 tulee olla viljeltyä tai istutettua aluetta, ns. viheralaa: hedelmäpuita, pensaita, kukkakasveja, hyötykasveja ja puolet viheralasta voi olla nurmikkoa.

Loput, enintään 1/4 palstasta voi siis olla rakennuksia ja pinnoitettua aluetta, esim. hiekkaa, soraa,
mursketta, kivetystä tai puupinnoitettua (esim. terassi). Asfalttia tai paikalla valettua betonia tms. massapinnoitetta ei sallita.

Huomioi siis palstan koko ennen viheralueen kattamista!

Maanpinnan luonnollista korkeutta ei saa oleellisesti muuttaa palstalla eikä sinne saa rakentaa merkittäviä korkeuseroja; kumpujen, puurakenteisten terassien, patioiden tai rakennettujen oleskelupaikkojen pinta ei saa nousta sitä ympäröivän maanpinnan tasosta yli 0,5 m. Kivetykset on
asennettava maanpinnan tasoon ja niin, etteivät sade tms. valumavedet kulkeudu naapurin palstalle.

Palstalta ei saa ohjata pinta- tai sadevesiä naapuripalstan puolelle eikä käytäville.

6. Kasvillisuus palstalla

Vuokralaisen tulee viljellä palstaansa aktiivisesti ja hoitaa sitä annettujen ohjeiden mukaisesti. Palstalle istutettavien hedelmäpuiden tulee sijaita riittävän etäällä palstan reunoista. Puiden juuristojen ja oksastojen kohdalla noudatetaan lakia eräistä naapuruussuhteista vuodelta 1920:

8 §

Se, jolle oman tahi nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisessä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista.

Puun latvukset suositellaan pidettäväksi mökin harjakorkeudella (enintään 4,5 m). Puiden oksisto ei saa koskettaa sähköjohtoja tai ulottua naapurin palstalle.

Puut ja pensaat eivät saa kohtuuttomasti varjostaa naapuripalstoja. Vuokralaisen on pidettävä kasvillisuus määrätyssä korkeudessa ja muodossa säännöllisesti leikkaamalla, eikä kasvillisuus saa levitä palstan ulkopuolelle.

Kukkapenkkien, marjapensaiden ja nurmikon tulee olla hoidetun näköisiä koko kasvukauden ajan. Nurmikko tulee leikata säännöllisesti. Pensasaidat pitää leikata ainakin kerran kauden aikana. Vuokralaisen kuuluu pitää puhtaana rikkakasveista myös palstaa reunustava viheralue.

Tavoitteena on, että vuokralainen kompostoi kaikki viherjätteensä palstallaan omassa kompostissaan. Vuokralainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että oma palsta tai muu siirtolapuutarha-alue ei saastu hänen, hänen perheensä tai vieraansa toimesta.

7. Aita

Palstat tulee rajata pensasaidoilla, jotka sijaitsevat kokonaan palstan rajojen sisäpuolella. Pensasaitojen enimmäiskorkeus on 1,8 m ja suositeltava enimmäisleveys on 0,6 m. Portin kohdalle saa kasvattaa pensasaitaa korkeamman, kapean pensaskaaren. Pensaskaaren on oltava leveydeltään
selvästi korkeutta kapeampi. Portin kohdalle voi asentaa myös metalli- tai puurakenteisen kaariportin, leveys vähintään 1,0 m.

Jäniksiltä ja muilta eläimiltä palstan voi suojata kevyellä verkkoaidalla. Verkkoaidan saa pystyttää myös lemmikkieläinten suojaksi. Verkkoaidan korkeus saa olla enintään 1,2 m ja sen värin tulee olla mahdollisimman huomaamaton.

Puuta ei sallita aitamateriaalina rajaamaan palstaa. Puuaitoja ei myöskään saa pystyttää ns. näkösuoja-aidoiksi muualle palstalle, vaan näkösuojat toteutetaan kasvillisuudella.