Rakentamissuositukset muuttuvat

Hyvää vuoden 2021 alkua palstalaisille!

Kesää odotellessa muutama asia tammikuussa pidetystä palaverista, jossa käsiteltiin Oulun siirtolapuutarhojen rakentamissuosituksia. Mukana palaverissa olivat Pohjois-Pohjanmaan museon, rakennusvalvonnan, Äimäraution ja Markkuun edustajat.

Rakennusvalvonta ottaa vuoden 2021 alusta asti aiempaa tarkemmin ohjaukseensa siirtolapuutarhojen rakentamiseen. Tavoitteena on, että vanhat, perinteiset alueet pysyvät sellaisina kuin ne on alun perin tarkoitettu eli puutarha-alueina, joissa vietetään aikaa enemmän ulkona ja puutarhassa kuin sisätiloissa. Mökkien on pysyttävä mökkeinä, niistä ei haluta talviasuttavia huviloita.

Markkuu on merkitty kaavassa maakunnallisesti arvokkaaksi alueeksi ja rakentaminen perustuu vuoden 1974 asemakaavamääräyksiin. Markkuun osalta muutoksia on tulossa ainakin mökkien purkuluvan saamiseen, mökkien tyyppipiirustusten noudattamiseen ja piharakennusten määrään. Neuvonpitoa asioista jatketaan kevään aikana.

Palstalle saa nykyisen ohjeen mukaan rakentaa kolme muuta rakennusta, tästä lähtien kaksi.

Mökille saa purkuluvan vain kirjallisen kuntokartoituksen perusteella. Kuntokartoituksessa perustellaan miksi mökkiä ei voi enää korjata. Uusi mökki rakennetaan tyyppipiirustuksen mukaisesti, terassia/kuistia ei saa ottaa sisätiloiksi. Tyyppipiirustukset laitetaan Markkuun verkkosivuille.

Terassien lasitusta kokonaan ei enää sallita. Terassille saa laittaa alaosaan puuta ja yläosaan lasia. Rakennusvalvonta antaa lasitukseen ohjeet, jotka tulevat Markkuun verkkosivuille.

Hirsirakennuksia alueelle ei saa rakentaa. Varastolle on tyyppipiirustus, joka laitetaan Markkuun verkkosivuille. Valmisvaraston pitää noudattaa tyyppipiirustusten materiaaleja ja väritystä.

Markkuun alueen ohjauksesta vastaa tästä lähtien rakennusvalvonnassa tarkastusarkkitehti Reijo Lammasniemi. Hallitus käsitteli asiaa 1.2. 2021. Jatkamme neuvonpitoa ja rakennusohjeiden viilaamista rakennusvalvonnan ja Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa kevään aikana. Siksi ajaksi olemme ottaneet rakennusohjeet pois verkkosivuilta. Ohjeistuksesta voi olla sinä aikana yhteydessä puheenjohtajaan.

Uudet, tarkennetut ohjeet tulevat voimaan vuodesta 2021. Sitä ennen rakennettuja terasseja, lasituksia, varastoja tai muita ei tarvitse ryhtyä purkamaan!

Terveisin,
puheenjohtaja Mirja